Psikozda görülen normal olmayan davranışlar kişinin kendisinin ve etrafındaki insanların hayatını önemli ölçüde etkiler. Her yüz kişiden üçü hayatı boyunca psikotik bir dönem yaşamaktadır. Diğer hastalıklar gibi psikoz da tedavi edilebilir ve herkesin başına gelebilir. Psikoz cinsiyet, ırk, sosyal sınıf ya da kültür ayrımı yapmaz.
Psikoz Nedir?
Psikoz kişinin beyninin ciddi şekilde işlevinin bozulduğu bir durumdur. Bu durum kişinin düşüncelerini, algılamasını, duygularını ve davranışlarını etkiler.
Uyarıcı belirtiler şunlardır:
Halüsinasyon nedir?
Gerçekte olmayan şeylerin algılanmasıdır. 5 tür halüsinasyon vardır:
İç Görü Azlığı:
Psikozda olan hastalar davranışlarının tuhaf olduğunun neredeyse hiç farkında değildirler. Belki başkalarının davranışlarının tuhaf olduğunu anlayabilirler fakat kendi davranışlarını değerlendiremezler.
İntihar Riski
Psikozda olan her üç kişiden birisi intihar girişiminde bulunmaktadır. Ancak psikozda olan kişiler bu düşüncelerini diğerleriyle paylaşmazlar. Bazen duydukları emir verici sesler de intihar girişimine sebep olabilir.
Aile Üyeleri için İp Uçları
Özellikle hastaneden çıkan bir hasta için tedaviye uyum sağladığından emin olmak gerekmektedir. İlaçları kullanmayı bırakma ya da kontrollere gitmeme psikotik belirtilerin geri gelmesine sebep olabilir.
Hastayı tedavi alması için cesaretlendirmek iyileşmeyi olumlu yönde etkilemektedir.
Psikoz hastalarına göre sanrıları ve halüsinasyonları gerçektir. Düşüncelere meydan okumamak çok önemlidir.
Hastayı tanıyan kişinin ne tür belirtiler görüldüğü konusunda kayıt tutması önemlidir.
Tedavinin yanı sıra aile ve arkadaş grupları hastayı bazı becerilerini geri kazanabilmesi için destekleyebilirler. Hedeflerin kolay ulaşılabilir olması önemlidir.
Anti-psikotik ilaçların yan etkileri:
TWITTER'DAYIZ
@cocukpsikologum tarafından gönderilen tweetlerFACEBOOK'TAYIZ
PSK. BAŞAK ÜNVER
2005 yılında İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldum. Üniversite yıllarında o zamanlar ülkemizde henüz uygulanmayan Peri Masalları Testinin ülkemiz çocukları için standardizasyon çalışmasında...Bize Hemen Ulaşın